The City Beach

, , ,

With its unique design, interesting contours and lines, and palette of materials that perfectly complements the property, this geometric pool project flawlessly fits our client’s brief for a pool with high aesthetic appeal. Design by Blake Willis Architects and constructed by Pools by Design, this pool is not only aesthetically stunning, but functional for our client’s family.

The use of contours give this pool an art-deco feel with a modern twist, a fully-mosaiced infinity edge wall which not only curves, but continues out on a forward angle down to the trough base. A second spillover face allows water to cascade into a steel drainage system which then flows back into the main pool. The installation of natural stone throughout the pool zone, concourse and steps seamlessly integrate the pool with the surrounding landscape, the stunning mosaics and stone work with its unique shadow line detail give the pool the dramatic look and WOW factor the client desired.

This pool represents a unique approach to residential pool construction- its bespoke design, creative use of finishes and high attention to detail have produced an enviable aquatic masterpiece.

Winner in the SPASA WA Awards of Excellence for 2016.

State Swim Kwinana Learn to Swim Pool

,

We were engaged by discerning client State Swim to construct their newest learn to swim pool in Kwinana. The new centre was designed to accommodate not only young children in learn to swim programs, but for those wishing to improve their swimming ability for competitive swimming. To ensure that the pool met the high standard of the other State Swim facilities, we worked closely with the client to deliver this quality project on time and within budget.

A 200mm deep ledge was constructed to the length of the pool for use during toddler and baby swim classes.

The fully tiled pool takes inspiration from the colour scheme of the centre, using a selection of brightly coloured tiles for the waterline in the traditional State Swim colour system.
Extensive lane ropes and anchor points are installed to zone the pool for various swim school programmes.

The pool water is treated by a sodium hypochlorite and Co2 water treatment system complete with UV sanitisation. Two Praga 1400 media filters were installed as well as a 10,000L backwash tank installed underneath the plant room floor. To ensure the pool is kept at a constant temperature for the public to enjoy their swimming lessons, 2 Accent electric heat pumps were installed.

Since opening, the pool has witnessed the enjoyment of many children and adults who use the pool daily to initiate, learn and improve on their swimming ability.

Gold Winner in the SPASA WA Awards of Excellence for 2016.

Midland Health Campus Hydrotherapy Pool

,

As part of the newly completed multi-million dollar St John of God Midland Health Campus, we were engaged by principal contractor Brookfield Multiplex to construct the hydrotherapy pool. Delivered on time and on budget, this highly specified pool required extensive planning and management to ensure the fully tiled 4m x 8m pool met not only the health and safety regulations, but also mirrored the high quality finishes that are seen throughout the hospital.

Designed for rehabilitation and water based therapy, the hydrotherapy pool uses a heat exchange system ensuring constant water temperature for patients. A Prominent water treatment system complete with UV sanitation is part of the extensive equipment used in the construction which also includes an Atlas Stainless steel pre-coat filter. A wet deck with an extensive balance tank was designed and installed, allowing the waterline to be at concourse level and consistent with the pool surrounds.

The pool has been designed for people with restricted mobility in mind. The depth ranging from 1.2m to 1.5m means that patients are able to walk through the pool with varied resistance whilst extensive stainless steel handrails to all pool walls and step entry allows for independent access. An AKRAS hoist system was installed to permit access for patients with impaired mobility.

Winner in the SPASA WA Awards of Excellence for 2016.

Roy Hill Village Lap Pool – Newman

,

Situated in the remote Pilbara, the nature of distance, climate, the environment and a challenging site were not a problem to our team. Working with a fantastic client – Brookfield Multiplex on the iconic Roy Hill project was a privilege and one we are proud to have within our expanding portfolio.

The brief for the design and construction of a 25m x 10m fully tiled lap pool and 6m x 6m fully tiled relaxation pool was delivered without a hiccup, on time and on budget.

Consisting of a fully tiled interior with lane markings and lane rope the Lap pool provides an inviting space for aquatic exercise. The relaxation pool with a 12 m long by 500mm deep bench provides a shaded social space to cool off and relax with colleagues and friends. The pool water is treated by 3 commercial sand filter and pump systems and the water is chemically treated by automated ORP and pH control systems. Cleaning the pool is easy with the inclusion of a twin head robotic cleaner. The pool has become a huge benefit and focal point to the Roy Hill village community.

Winner in the SPASA WA Awards of Excellence 2014.

The Darlington

,

Our client wanted to create a pool zone that reflects the flow of their existing home. An out of ground concrete geometric pool was designed and constructed to alleviate the need for extensive fencing and to create a visual impact. A boardwalk was constructed to extend the existing decking to the pool zone, providing a space for our clients to sit and relax on an inviting sun deck overlooking their stunning pool.

The 3m x 7m geometric pool ranges in depth from 1.2m – 1.8m, allowing the family to maintain their active lifestyle, benching to one end of the pool beckons you to enjoy summer evenings sitting back and cooling off. A large capacity heat pump ensures idyllic temperate water for extended use.

To mirror the property’s colour palate, a white mosaic for the waterline & empire blue granite headers were installed. These enhance the sandy beach quartz plaster interior, the pool exterior walls were waterproofed, rendered and texture coated to integrate the pool palette with the existing residence home.

Interior Finish – Sandy Beach

The Nedlands

,

To tie in with this modern property, we worked closely with the client to create a functional geometric pool to meet the needs of their young family, whilst being a feature in their garden. The pool area uses contemporary lines throughout to give a minimalistic effect to complement the rest of the property.

A bench along the length of the pool adds to its functionality, meaning the client’s and their family can utilise the pool for both leisure and to sustain their active lifestyle. Solar heating and an equilibrium chlorinator makes this pool low maintenance, whilst the frameless glass fencing discreetly integrates the pool with the alfresco area creating an inviting indoor/outdoor living space.

Interior Finish – Hawaii Blue

Winner in the SPASA WA Awards of Excellence 2015.

The Floreat

, ,

The client brief for this design and construct project was to be ‘wowed’. Transforming the dated existing swimming pool into a 16m lap pool with swim out required extensive engineering solutions and significant stabilisation of the boundary retaining walls.

Feature LED lighting around the property highlight the pool as the main feature of the landscape, whilst frameless glass fencing ensures the pool zone blends seamlessly with the residence.
A large plant room stores all of the pool equipment behind a large feature wall with a cleverly concealed “Alice” door located within the cladding.

Alongside creating a pool which exceeded the client’s expectations, we also designed and constructed the surrounding landscape elements. This included feature decking, paving, benching, planters, balustrading as well as the installation of synthetic grass on a raised terrace seating area.

Interior Finish – Pacific Blue

Winner in the SPASA WA Awards of Excellence 2015.

The Banjup

, , ,

Pools by Design tailored the ultimate in luxury outdoor living, this pool hits the mark perfectly complementing the full size basketball court, tennis court, gymnasium, sunroom and massive alfresco that this an amazing property boasts. It has been designed to be central to the home and to the homeowner’s lifestyle. Aesthetically, the pool contributes dramatically to the
overall resort theme of this property.

Featuring a swim up bar with custom stainless steel stools, mid pool piers incorporating LED bubblers, a 12m infinity edge and an extensive glass mosaic waterline and spillover wall this pool makes an impact. A cleverly concealed pool blanket system ensures evaporation is minimised when is use but invisible when retracted. A WiFi enabled control system provides functionality and accessibility from anywhere and everywhere.

Interior Finish – Pacific Blue

Winner in the SPASA WA Awards of Excellence 2015.

The Port Coogee

, ,

Located on an premium block overlooking the Port Coogee marina this impressive tri-level home demanded a pool and spa combination with attention to detail and a high end finish in what can only be described as the Epitome of Opulence.

Being such a prominent and beautiful feature, the pool has been designed to be visible from every living space. Expansive glass panels have been installed to guarantee the view is not inhibited from anywhere in the house. Utilising this to dramatic effect is the cheese and wine cellar, which shares a unique viewing window constructed within the pool wall.

Another remarkable element is the six person, fully-tiled spill-over spa, which is perfect for relaxing. Both the spa and the pool’s interior features an exotic blend of glass mosaic tiles laced with 24 carat gold leaf inlays, continuing the luxurious and contemporary colour palette used throughout the residence. A lane tile to the pool floor maintains your focus and line during lap swimming and multi coloured LED set the mood for evening swimming and relaxing pleasure.  For heating high efficiency evacuated tube solar panels and a gas spa booster ensure the pool and spa is always ready to enjoy.

Interior Finish – Pacific Blue

Winner in the SPASA WA Awards of Excellence 2015.

The Cottesloe Beach

,

BeaThis plunge pool located at the enviable location of the iconic Cottesloe beach front is framed perfectly by the breath-taking canvas of the Indian Ocean. West facing, the pool is ideal for witnessing the extraordinary sunsets this unique location and our wonderful state offers.

Frameless glass fencing ensures uninterrupted views, whilst bench seating beckons you to sit and relax in the pool inviting one to soak up the stunning ambience and surrounds. The striking black granite paving and intricate mosaic tile design compliment this feature of the home, to be enjoyed by all.

Interior Finish – Pool Blue

Winner in the SPASA WA Awards of Excellence 2015.

The Scarp at Lesmurdie -2015 SPASA WA Pool of the Year

,

The Perth cityscape provides a stunning backdrop to this infinity edge pool. If ever there was a pool to show off the effect of a negative edge this is it, the sloping block lends itself perfectly to an infinity edge pool, designed with the breathtaking vista in mind the pool is framed as a central element of the property. Western facing and on the Darling Scarp, the client is able to witness the picturesque sunsets over the city and beyond, the pool can be mistaken for being carved out of the hillside. When in the pool, the infinity edge melts into the view.

To ensure the pool harmonized with the landscape design, natural stone has been used for both the cladding around the pool, internal waterline tile and spill over face, as well as the tiling of the entry steps. Coupled with extensive landscaping the result is breathtaking.  The pool also incorporates a concealed Remco floating automatic slatted cover for water and heat retention.

Interior Finish – Black Pearl

Winner of SPASA WA Pool of the Year 2015.

The Hovea

, , ,

This infinity edge lap pool overlooks a beautiful natural bush setting. The 15m length of the pool allows the client to maintain their active lifestyles and the swim out provides a perfect spot to relax and take in the surrounds. The internal finish perfectly complements the natural hues of the property, whilst the exterior spillover is clad with stacked stone providing a rustic effect and random water flow down the vertical face. Extensive LED lighting was incorporated in both the pool and spillover trough providing an illuminating display when viewed from the front boundary.

Pools by Design were the proud recipients of a 2014 SPASA WA award for this stunning infinity edge pool.

Interior Finish – Tropicana

The Applecross

, ,

The design, bridge concept and colour palette was inspired by the clients personal experience at the Darwin Natural Spring located within the magnificent the Kakadu National Park.  A challenging site with limited access however this didn’t deter us from constructing for the client a bespoke a 12m Lap pool and spillover Spa. The Natural hues of the tile line, submerged seat and external spa cladding are complemented by the internal finish of Sandy Beach Rainbow Quartz. The  pedestrian access foot bridge adds unique form and function to this contemporary design.

This pool and Spa Combination was recognised as an award winning design and construction project at the 2014 SPASA WA Awards.

Interior Finish – Sandy Beach

The South Guildford

, ,

This courtyard plunge pool reflects our clients opulent taste in finishes which is apparent throughout their home. High quality glass mosaics were selected to follow the theme through to the pool zone.  Installed prior to the house build allows for the pool and home to integrate seamlessly. A flooded sunpod was constructed allowing bathers to bask in shallow water. The bench provides access for servicing/cleaning the windows, but also has an air bubbler line installed as a fun feature for our client’s young family. LED’s  bask the pool in a deep blue hue, calming waves of reflective light dance throughout the living and outdoor space.

Pools by Design are proud to have been presented with the Gold award for this plunge pool at the 2014 SPASA WA Awards.

Interior Finish – Pacific Blue

Winner in the SPASA WA Awards of Excellence 2014.

The Dawesville

, ,

The stunning landscape perfectly frames this infinity edge pool and spa combination. The infinity edge captures your attention with the seamless transition between the swimming pool and the beautiful landscape beyond. Choosing a natural stone stone for the pool surrounds and spillover face enhance and complement the natural setting. The pool has an elevated position and was designed to reduce the needs for full perimeter fencing, creating an uninterrupted view toward the picturesque estuary. A powerful badu swim jet system transforms this pool into a virtually endless lap pool for our client to maintain their active lifestyle.

This Pool was the Gold award winner for Pools by Design at the prestigious 2014 SPASA WA Awards.

Interior Finish – Pacific Blue